onsdag den 5. maj 2021

De bedste måder at gøre noget godt for dig selv

 

I en hektisk dagligdag kan det være let at glemme dig selv. Det er dog svært at være noget for andre, hvis du ikke tager kærlig hånd om dig selv. Når du er i balance, har du langt mere overskud og energi at give af til andre – og vigtigst af alt, så føles det bare godt at gøre noget for dig selv. Her lidt nyttige fif til, hvordan du kan passe godt på dig selv.

Tag dig god tid i drømmeland

Er der noget, du ikke må negligere, så er det din nattesøvn. Du har sikkert hørt det før. Ikke desto mindre gentager vi her budskabet, da det er vigtigt: hver dag bør du prioritere at sove godt og nok. For langt de fleste af os består en god nattesøvn af 7-9 timer. Nogle har brug for mindre. Andre har brug for mere. Det afhænger alt sammen af, hvordan din krop er indrettet. Det vigtigste i denne sammenhæng er, at du formår at lytte til din krop og give den det, den har behov for. Og så er det selvfølgelig også en god idé at skabe de rette rammer om din nattesøvn. Du kommer for eksempel langt med en komfortabel seng.

En god nattesøvn er en af de bedste måder at gøre noget godt for dig selv. Det hænger sammen med, at du under søvnen tillader din hjerne at bearbejde dagens indtryk, mens du giver din krop mulighed for at restituere. Søvn fjerner skadelige affaldsstoffer og bidrager til en sund og stabil psykisk tilstand. Af den grund bør du ikke glemme at få sovet ordentligt.  

Det er okay at tage en slapper i ny og næ

Det kan betale sig at afsætte minimum en time om dagen til ren afslapning. Heraf er det vidt forskelligt, hvordan vi hver især slapper bedst af. Nogle kobler bedst af med en god bog i hænderne, hvoraf Mofibo blandt andet er en populær tjeneste med mange gode romaner. Andre foretrækker tabletten og de populære online spilKemaskiner som med deres sjove temaer tager dig med til en verden langt fra hverdagen. Andre igen foretrækker at gribe fjernbetjeningen og tænde op for en gang gribende serier via Netflix eller en af de andre streamingtjenester. Uanset hvilken af de afslappende aktiviteter, du foretrækker, er det vigtigste blot, at du tillader dig selv at have denne time dagligt dedikeret til afslapning.

Årsagen til, at du jævnligt bør slappe af skyldes, at du i denne periode reducerer dit stressniveau. Det betyder mere velvære for krop og sind. Kort sagt vil du opleve en større grad af balance, hvis du indkorporerer minimum en times afslapning i hverdagen. Husk på, at stress kan svække dit immunforsvar og føre til mange sygdomme. Derfor er det vigtigt, at du tager hånd om dig selv og sørger for at få slappet af regelmæssigt.

 

Bring motion og bevægelse til hverdagen

 

Som modstykke til de afslappende stunder, er det vigtigt, at du også får rørt dig dagligt. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle mellem 18-65 år bør være fysiske aktive mindst 30 minutter om dagen. Derudover bør du minimum to gange om ugen kaste dig over en fysisk aktivitet med et højt intensitetniveau. Altså skal pulsen op og sveden hagle disse to gange om ugen. Det er en smadder god idé, at du vælger en sportsgren, du rent faktisk nyder at dyrke. På den måde risikerer du ikke lige så let at tabe gejsten. De 30 minutter om dagen kan for eksempel bruges på en gåtur, mens de to intense gange om ugen kan dedikeres til en boldsport eller løbeture. I sidste ende er valget dit, når det kommer til sportsgren.

Når du dyrker motion jævnligt, reducerer du risikoen for livsstilsygdomme såsom forhøjet blodtryk, overvægt og diabetes. Desuden styrker motion din hukommelse og bringer mere overskud, velvære og glæde til hverdagen. Der er altså mange grunde til at dyrke motion. Fysisk aktivitet er faktisk en af de bedste måder, hvorpå du kan gøre noget godt for dig selv.

Søvn, afslapning og motion. Det lyder måske simpelt. Det er det faktisk også. Ikke desto mindre glemmer mange af os at afsætte nok med tid til disse tre ting. Der er dog en masse goder at hente, hvis du prioriterer at gøre disse ting til en fast del af din hverdag. Kort sagt er søvn, afslapning og motion de bedste måder, du kan gøre noget godt for dig selv.  

Ingen kommentarer: