tirsdag den 22. juni 2021

Sådan bliver din computer bedre og mere sikker

 


Nu om dage er computeren blevet en af de vigtigste redskaber i det moderne samfund, og derfor vil det også være en god idé at sørge for, at din computer kan klare alle de opgaver, som den vil blive stillet for. Der er dog flere måder at sørge for, at den kan det.

En sikker computer er en nødvendighed

Den nemmeste og vigtigste ting, som du skal gøre, er at gøre din computer så sikker som mulig. For alle som bruger Windows 10, er det ikke et større problem, for det indbyggede antivirusprogram er rigtig godt, men det kan alligevel være en god idé at anskaffe sig endnu et sikkerhedsprogram. På den måde er du sikker på, at du kun downloader sikre filer, og at hackere ikke uden videre kan få adgang til din computer.

Mange er dog ikke kun bekymrede for vira, men også for om deres personlige data nu er beskyttet. Denne frygt betyder, at mange er nervøse over for Facebook, Google og mange andre firmaer, som har indflydelse på din computer. Denne frygt er dog ikke uden grund, for selv Windows 10, styresystemet på de fleste computere, sender automatisk mange af dine oplysninger afsted til Microsoft. Det kan man heldigvis nemt stoppe ved at søge på ”Beskyttelse af personlige oplysninger”, og slå det fra.

En hurtigt og ren computer er vigtig

En sikker computer er dog kun det første skridt mod en god computer. Antivirusprogrammer hjælper mod, at computeren bliver dårligere, men de hjælper ikke til at gøre den hurtigere. Den hurtigste og nemme måde at sørge for at din computer kører hurtigt, er ganske enkelt at sørge for, at den er relativt ny. Computere, og i særdeleshed bærbare, har desværre en tendens til at blive en del langsommere, efterhånden som de bliver ældre, også selvom de kører nye programmer som Windows 10.

Det er især et problem, som opstår, hvis ikke du opdaterer dit styresystem. Rigtig mange bruger stadig Windows 7 i stedet for Windows 10, på trods af at det er mindre sikkert og effektivt. Det er en stor skam, for man har brug for den nyeste software for at kunne køre computeren optimalt.

Lige så vigtigt er det dog at sørge for, at computeren ikke er overfyldt med filer og programmer. Det er ikke noget, som de fleste tænker over, men computerens drev har brug for en del plads til at kunne køre effektivt. En tommelfingerregel for computere med Windows 10 er, at en HDD mindst skal have 15% af pladsen fri og en SSD op til 25%. Computeren har nemlig brug for plads til at køre de programmer, som er installeret, og det er sværere for den at finde den plads, hvis drevet er fyldt på med alt muligt.

Derfor er det en meget god idé at slette alle de filer, som du ikke bruger længere. Det kan være programmer, spil eller bare downloadede filer, som nu blot ligger og fylder på computeren. Windows 10 er nemlig nyt, men det er også meget stort og kræver meget.

Ingen kommentarer: