mandag den 19. marts 2018

Vi lever i en verden af memesHvis du er en del af flere af de sociale medier, så kan du umuligt have undgået nogle af de meste delte billeder: memes. Memes sendes konstant mellem os som indforståede jokes. Er du med på moden?


Hvad er memes?

Memes er et viralt fænomen, som har taget diverse medier med storm.
Memes er kendetegnet ved at have indforståede koder og interne jokes, og er på denne måde en slags undergrunds-kommunikation. Et meme indeholder symbolik og intertekstualitet i dets objekter, stil og ikke mindst sprog. Vi forstår altså, hvad der refereres til, når vi ser et meme. Hvis vi ikke forstår intertekstualiteten eller symbolikken, så er det ikke sikkert, at vi synes joken er sjov. For folk, som ikke er en del af denne kommunikation, føles et meme temmelig mærkeligt, og personen føler sig måske udenfor, og fornemmer, at noget er fløjet ham/hende over hovedet. De indviede i joken derimod vil opleve en følelse af fællesskab og af at være ”in-the-know”. Memes spredes særligt på online forums, og sociale medier blandt almindelige mennesker. Memes opfører sig som en forkølelse, der spredes fra person til person i et hurtigt tempo gennem disse medier.
Memes er et bredt begreb, og der findes efterhånden hundredevis, nærmere tusindvis af forskellige memes, som konstant udvikler sig og spredes rundt omkring på internettet.Ovenstående meme viser fx, at man ikke forstår enten en situation, en handling eller et sprog.


Memes opstår typisk af kendte personer, kendte film og serier, eller af virale billeder af personer eller dyr med sigende og sjove ansigtsudtryk. Af og til er visse citater så ikoniske, at de er selvskrevne til at blive til memes. Nedenstående meme er et eksempel på, hvordan den populære serie Game of Thrones er blevet til et meme. 
Eksempler på memes

Hvad er det så memes præcis udtrykker?
Først og fremmest er det meningen, at memes skal være sjove:Enkelte memes er tungere og mere filosofiske:Ofte gør de også grin med menneskelig opførsel på godt og ondt.


Memes kommer ikke kun i billedform, men kan også være videoer og virale trends.
Eksempler på, at memes ikke kun er billeder, kan ses gennem Rickroll, som startede i 2007, og Psys enorme hit Gangnam Style fra 2012. 

Rickroll er et begreb, som stammer fra delingen af Rick Astley’s 1987’er hit Never Gonna Give You Up. Her begyndte folk i 2007, at snyde folk ind på diverse links, som umiddelbart virkede brugbare, men som herefter sendte folk et klip af Rick, der synger denne klassiker.
Når nogen faldt for dette lille nummer, var de blevet ”rickrolled”.
Trends som Rickroll skal man være påpasselig med, da man ved klik på mærkelige links kan risikere at få spyware på sin computer. Du kan læse mere om spyware på pc-sikkerhed.dk.
Psy’s Gangnam Style eksploderede på internettet. I lang tid blev sangen hyldet selv af YouTube, som programmerede en dansende Psy ved siden af YouTube videoens visninger i anledningen af, at sangen var den mest sete video nogensinde.
Af virale trends kan eksempelvis nævnes #TheDress hashtagget fra 2015, hvor folk ikke kunne bestemme, hvilken farve kjolen var. Hvid og guld eller blå og sort? Folk delte sig i team efter, hvilke farver de så. 

Et af de første memes er ”All Your Base Are Belong To Us” fra spillet Zero Wing (1989). 
Memet er et eksempel på ”Engrish”, som er dårligt engelsk. Spillet var i denne sammenhæng på alle måder grammatisk og semantisk ukorrekt oversat fra japansk.

I 1998 begyndte dette meme at gå igen i diverse internet-fora. Dengang var internettet et helt andet sted, og de sociale medier, som vi kender dem, var ikkeeksisterende.
På trods af hvor tidligt dette meme startede, så kan dette slagord stadig findes online på flere forskellige medier, særligt hos den lidt ældre generation.

Memes er et godt bevis på, at et billede siger mere end tusind ord.

Derfor vil jeg lade næste meme tale for sig selv:
Ingen kommentarer: