torsdag den 7. november 2019

Guide: Undgå arbejdsskader foran skærmen


De fleste arbejder dagligt mange timer foran en computer, og selvom de færreste nok ville påstå, at det er skadeligt, kan det alligevel have alvorlige konsekvenser for både skuldre, ryg, nakke og led. Det er derfor utrolig vigtigt, at du sørger for at passe på dig selv i dit daglige virke, uanset om du er studerende eller tæt på pensionsalderen – det handler om forebyggelse og viden. Sidstnævnte kan du få i denne korte guide, hvor du bliver klogere på, hvordan du undgår de svære arbejdsskader fra kontorjobs og andet computerarbejde.

 

Hvad mener vi overhovedet med en arbejdsskade foran skærmen?

Før vi dykker ned i forebyggelsen, er det på sin plads med lidt baggrundsviden om problemet. For folk, der aldrig har haft problemer med led, kan det være svært at forestille sig, hvordan den slags problemer dog skulle opstå af at sidde foran computeren. Det er imidlertid et stort problem for mange danskere, som dagligt døjer med dårlig ryg, hold i nakken og den mere velkendte muse-arm, som nogle griner af, men som faktisk er et alvorligt problem.
Problemerne kommer blandt andet af dårlige arbejdsstillinger i form af for lave eller høje skrivepositioner og af billige tastaturer og mus, som tvinger kroppen ud i positioner, hvor den ikke har det godt. Det kan, som nævnt, måske ikke mærkes i starten, men sidder man sådan i mange timer om dagen gennem flere år, kan det hurtigt udvikle sig til mere alvorlige problemer.

 

Den nemme forebyggelse

For at undgå disse skader er det naturligvis vigtigt at forebygge forekomsten i sig selv. Det kan nemmest gøres ved, at du i det hele taget er opmærksom på din arbejdsposition. Sørg derfor altid for, at din stol er tilpasset den helt rigtige højde til dig og din statur, og sørg for at rejse dig og strække benene engang imellem. Det kan lyde som et banalt råd, men det kan gøre en verden til forskel og samtidig være med til at gøre dig mere frisk i hovedet og dermed mere produktiv. Hvad mere kan man så bede om?

 

Investér i det rette udstyr

En mere holdbar, mere teknisk, men også lidt dyrere forebyggelsesmetode, er at investere i det rigtige udstyr. I og med at den teknologiske udvikling kun bærer os én vej – fremad – og flere og flere mennesker bruger computere i deres daglige virke, er der også fra producenternes side kommet langt større fokus på, at produkterne skal yde den rette støtte til brugerne. Det betyder blandt andet, at man i dag kan finde mange løsninger, der giver god støtte til både lænden, nakken og håndleddene.
De særlige ergonomiske design må bestemt ikke underkendes og bliver da heldigvis også mere og mere udbredt efterhånden. Contour design er et godt eksempel herpå. Her er der netop stort fokus på ergonomisk støtte samt brugervenlighed, hvilket blandt andet også betyder et lyddæmpet tastatur. Det kan betyde en verden til forskel og vil til hver en tid være din investering værd. Læs mere om konceptet, og undgå arbejdsskader i morgen – hvorfor ikke.

Ingen kommentarer: